Werkwijze en kosten

  • Verwijzing/ DTL

    De zorgverzekeraar vergoedt de logopedische behandeling als u een verwijsbrief van uw huisarts, de jeugdarts, de tandarts of specialist heeft. U kunt zich vaak ook zonder verwijzing aanmelden voor logopedie. Dit noemen we DTL (Directe toegankelijkheid logopedie). In sommige gevallen is het nodig om alsnog een verwijzing te halen. Uw logopedist kan u hier meer over vertellen.

  • Wachttijden

    Onze praktijk heeft een wachtlijst. Dit betekent dat we waarschijnlijk niet direct een afspraak met u kunnen maken. Hoe lang deze wachttijd is, hangt af van verschillende factoren, zoals de soort klacht en de momenten waarop u kunt komen. Bij stemklachten kunt u binnen 3 weken terecht, bij andere klachten duurt het waarschijnlijk langer voordat we u of uw kind een plek kunnen aanbieden. Neem gerust contact op voor meer informatie.

  • Werkwijze

    Voor de meeste logopedische behandelingen geldt dat wij een cliënt één keer in de week 25 minuten zien. Als het gaat om stotteren, is dat 50 minuten. Wij werken het liefst met vaste afspraken. Er wordt dus samen met u gekeken welke dag en tijd u het beste schikt. Vervolgens wordt in principe dezelfde dag en tijd voor alle daarop volgende afspraken gehanteerd.

    Na uw aanmelding proberen we zo snel mogelijk een afspraak met u te maken. Bij deze eerste afspraak neemt u de verwijzing, het identiteitsbewijs van u of uw kind en het verzekeringspasje van u of uw kind mee.

    In de eerste afspraak vindt de intake plaats. De logopedist zal onder andere vragen stellen over de hulpvraag, het ontstaan ervan en in hoeverre u of uw kind hierdoor belemmerd wordt in het dagelijks leven. Zo krijgen we een goed beeld van wat er speelt en kunnen we vervolgens bepalen welke logopedische tests er afgenomen moeten worden. Na de intake zal de logopedist onderzoek doen. Afhankelijk van de hulpvraag, kan het onderzoekstraject meerdere weken in beslag nemen. Na het afronden van het logopedische onderzoek bespreekt de logopedist de resultaten met u en wordt er besproken of logopedische behandeling nodig is of niet.

    Als logopedie nodig is, dan wordt samen met u het behandeldoel bepaald en stelt de logopedist een behandelplan op. Ook bespreekt de logopedist wanneer de eerstvolgende evaluatie en indien nodig herhalingsonderzoek zal plaatsvinden.

    Gedurende het behandeltraject zal de logopedist ervoor zorgen al haar expertise in te zetten om u of uw kind te helpen. Het is echter ook noodzakelijk dat er elke dag thuis geoefend wordt. Wat u thuis oefent bespreekt de logopedist tijdens de behandeling met u. We hebben dus ook uw hulp nodig. Samen zorgen wij voor een goed resultaat!

    Voor elke cliënt wordt er een logopedisch onderzoeksverslag, eventueel een tussentijds evaluatieverslag en in ieder geval een eindverslag geschreven. Deze verslaglegging is onderdeel van de behandeling.

  • Kosten

    Logopedie wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering, als wij een contract hebben met uw zorgverzekering. Met de meeste zorgverzekeraars hebben wij een contract (zie Overzicht zorgverzekeraars 2024).

    Voor kinderen tot 18 jaar geldt dan dat de logopedische behandeling volledig wordt betaald.

    Voor volwassenen geldt dat er eerst aanspraak gemaakt wordt op het eigen risico (€ 385,- in 2024). Als u uw eigen risico heeft gebruikt (voor logopedie of andere zorgkosten) dan wordt de rest van de logopedische zittingen volledig vergoed door de ziektekostenverzekeraar.

    LET OP: We hebben niet met alle zorgverzekeraars een contract. Het is afhankelijk van de zorgverzekeraar en de polis die u heeft of de logopedie alsnog volledig vergoed wordt of dat u een deel van de behandeling zelf moet betalen. Dit noemen we de eigen bijdrage. Wat dit betekent voor u, kunt u vinden in ons overzicht of u kunt contact met ons opnemen.

  • Kosten voor instanties, zoals scholen

    Als er behoefte bestaat aan uitgebreidere informatie bijvoorbeeld t.b.v. een aanvraag voor REC-2-/ Passend Onderwijs, dan mag dit niet in rekening gebracht worden bij de ziektekostenverzekering. De ziektekostenverzekering beschouwt dit namelijk als onderwijsgerelateerde kosten. De kosten worden daarom in rekening gebracht bij de aanvragende instantie. Ook het bijwonen bij een overleg, zoals een zorgbreedteoverleg, wordt apart gefactureerd. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de praktijkhouders.

  • Annuleren afspraak

    Mocht u uw afspraak niet na kunnen komen, dient u minimaal 24 uur van te voren contact met ons op te nemen. Anders worden de kosten bij u in rekening gebracht.

    Eerste keer: 5 Euro
    Tweede keer: 20 Euro
    Vanaf de derde keer: 30 Euro

    Mocht u ondanks meerdere aanmaningen uw factuur niet betalen, dan zien wij ons genoodzaakt de facturen ter incasso over te dragen aan Medicas Incassobureau (betalingsvoorwaarden).